terug

Younes’ Challenge: Vloeiend worden in zoveel mogelijk programmeertalen

Younes is net terug uit het Midden-Oosten waar hij support heeft geleverd bij de inbedrijfsstelling van een complete productielijn voor plantaardige olie. “Deze regio staat bekend als onrustig,” zegt Younes “als toerist zou ik er niet zo snel naartoe gaan. Toch heb ik geen moment getwijfeld toen ik gevraagd werd om ter plaatse ondersteuning te bieden. Ik ben vier keer bij deze eindgebruiker geweest en heb steeds wat van de omgeving kunnen zien. Het land is prachtig en de mensen zijn heel gastvrij. Er wordt hard gewerkt aan economische vooruitgang, onder meer met de komst van deze grote fabriek voor plantaardige olie.”

Younes is gedetacheerd bij een internationale machinebouwer voor de food industrie. “Bij de automatisering van zulke bedrijfsprocessen moeten verschillende machines en installaties met elkaar kunnen communiceren. Voor deze opdracht heb ik de productielijn in TIA Portal van Siemens geautomatiseerd. Deze raffinaderij voor plantaardige olie is één van de eindgebruikers van mijn werk, hoe mooi is het om van begin tot het eind betrokken te zijn bij iets wat je gemaakt hebt. Het project is bijna klaar en dan kan de final acceptance test worden overhandigd.”

Vrijheid

Younes realiseert zich hoe prettig de afwisseling in zijn baan is. “De ene dag werk ik thuis in Antwerpen, de volgende dag zit ik op kantoor in Brussel bij de opdrachtgever, en na het weekend vlieg ik weer ergens heen voor een weekje support op locatie. Die flexibiliteit geeft een gevoel van vrijheid in mijn werk.” Nu deze opdracht tegen het einde loopt, is Younes met zijn Operationeel Manager (OM) aan het kijken naar wat hij hierna gaat doen. “Mijn OM heeft twee verschillende projecten voorgesteld waar ik uit kan kiezen. Het ene project is bij een bedrijf in de farmaceutische industrie dat sterk aan het groeien is. Daar zou ik de automatiseringsstandaard gaan opstellen voor de toeleveranciers van nieuwe farmaceutische machines. Deze machines moeten binnen de productielijn van de klant kunnen communiceren met wat er al staat zodat de operators foutloos het geheel kunnen bedienen. Het andere project is bij een machinebouwer die compressoren en generatoren maakt. Daar wordt nu door de eigen programmeurs nieuwe software voor de machines gemaakt en ze zoeken iemand die de troubleshooting kan doen in het aftersales traject.”

“Bij ICT Belgium wordt mijn leergierigheid steeds aangemoedigd en dat kan ik erg appreciëren. Daardoor is het geen gewone job maar doe ik mijn werk iedere dag met veel plezier.”

Keuzes maken

“Het is geen makkelijke keuze,“ vult Younes aan, “maar ik waardeer het enorm dat ik de keuze voorgelegd krijg. Mijn OM weet dat ik bij beide projecten nieuwe vaardigheden kan ontwikkelen en laat mij de keuze waaraan ik nu voorrang wil geven. Bij het project in de farmaceutische industrie zou ik nu meer mijn coördinerende en leidinggevende kwaliteiten kunnen ontwikkelen. Bij het project voor de machinebouwer kan ik heel veel leren op vakinhoudelijk gebied. Daar zou ik mijn kennis van de generieke programmeertalen zoals C# en Java kunnen verdiepen. Voor mij is dat nu de grootste uitdaging in mijn werk, ik wil graag zoveel mogelijk programmeertalen beheersen. Ik kan goed uit de voeten met industriële programmeertalen zoals Step7 en TIA Portal van Siemens en RSLogix van Rockwell. Daarom wil ik nu focussen op C# en Java want deze programmeertalen zijn vergelijkbaar met het Engels onder de spreektalen. Bij ICT Belgium wordt mijn leergierigheid steeds aangemoedigd en dat kan ik erg appreciëren. Daardoor is het geen gewone job maar doe ik mijn werk iedere dag met veel plezier.”

Ben jij op zoek naar een baan waar jouw leergierigheid wordt aangemoedigd?

Bekijk dan eens onze vacatures op www.werkenbijict.nl.