terug

‘Nederlands spreken opent nieuwe deuren’  

Dani Kusuma verliet in 2011 zijn thuisland Indonesië om in Nederland een IT-studie te volgen. Tijdens zijn studie besloot hij spontaan een cursus Nederlands te volgen. Een besluit dat het hem uiteindelijk een baan als junior software engineer bij ICT Group opleverde, en waar hij vandaag nog de vruchten van plukt. We spreken Dani – in het Nederlands – over de voordelen van Nederlands kunnen spreken, zijn werk bij ICT Group en over oer-Hollandse uitdrukkingen. Paspoort:ProfielFoto Naam: Dani (Ardi) Kusuma Nationaliteit: Indonesisch Geboorteplaats: Surabaya, Oost-Java Studie: ICT en software engineering, Fontys Hogescholen, Eindhoven Werk: KVGM, Roermond (stage), Vos Logistics, Oss (stage), ICT Group, Deventer Talen: Indonesisch (native), Engels (near-native), Nederlands (gevorderd) en Chinees (basis) Waarom ben je naar Nederland gekomen? ‘Na de middelbare school in Indonesië wilde ik naar het ‘Westen’ om de cultuur te proeven en een Westerse taal te leren. Mijn eerste optie was Amerika, maar het werd mijn tweede keus: Nederland. De Verenigde Staten bleek veel te duur: één jaar daar studeren kostte evenveel als vier jaar studie in Nederland. In augustus 2011 ben ik aan mijn studie begonnen bij Fontys in Eindhoven. Daar woonde ik destijds ook.’ Hoe ben je bij ICT Group terecht gekomen? ‘Eigenlijk ben ik al googelend bij ICT Group uitgekomen. ICT Group sprak me aan omdat er veel mensen werken en ze grote klanten in verschillende sectoren hebben zoals Philips en ASML. In zo’n bedrijf ontmoet je sneller nieuwe collega’s en nieuwe klanten en dat vind ik heel leuk. Ook zag ik op de website van ICT medewerkers van verschillende nationaliteiten. Daar kon ik me goed mee identificeren. Die dingen samen overtuigden me ervan om voor ICT Group te kiezen.’ Wat doe je precies bij ICT Group? ‘Als junior software engineer maak ik applicaties voor interfaces van machines. Momenteel werk ik aan de interfaces van medische apparatuur voor KNO-artsen zoals een patiëntstoel of microscopen. Ik schrijf de bedieningssoftware voor de apparaten en de andere drie collega’s in mijn team programmeren de software die de hardware aanstuurt. In het begin sprak ik nog wel eens Engels met hen maar tegenwoordig alleen nog in het Nederlands.’ Je bent bij ICT Group begonnen met een traineeship waarvoor alleen Nederlands sprekende kandidaten in aanmerking komen. Hoe heb je dat als international voor elkaar gekregen? ‘Al tijdens mijn studie ben ik begonnen Nederlands te leren. Zodoende kon ik een Nederlandse sollicitatiebrief schrijven en lukte het ook om het sollicitatiegesprek in het Nederlands te voeren. Daarmee heb ik aan ICT Group laten zien dat ik de Nederlandse taal goed beheers. Daarnaast ik heb ze kennelijk overtuigd van mijn kwaliteiten en dat was natuurlijk nog belangrijker.’ Hoe heb je Nederlands geleerd? ‘Ik heb in Nederland een taalcursus gevolgd die voorbereidt op het Staatsexamen NT2. Dat is een examen voor mensen die in Nederland willen wonen en werken en willen aantonen dat ze voldoende Nederlands spreken. Ik heb het examen uiteindelijk niet gedaan, want ik volgde mijn opleiding in het Engels en daarvoor was geen diploma nodig. Mijn taalbeheersing is overigens wel voldoende om een Hbo-opleiding in het Nederlands te volgen, denk ik. De taalcursus was een begin. Door televisie en films met Nederlandse ondertiteling te kijken, heb ik de taal beter onder de knie gekregen. Maar het meeste leer ik toch van gesprekken met Nederlanders.’ Je hebt dus Nederlands geleerd terwijl het niet per se nodig was? Waarom? ‘Als je in Nederland wilt wonen en werken moet je de taal spreken, vind ik. Want op een enkel bedrijf na is Nederlands de voertaal bij Nederlandse bedrijven. Daarnaast is het voor het persoonlijk contact met Nederlanders goed als je bijvoorbeeld een Nederlandse grap begrijpt of kunt maken, merk ik.’ Wat vind je van de Nederlandse taal? ‘Het is een leuke taal. Met name de vele uitdrukkingen vind ik mooi. ‘Knopen doorhakken’, hoor ik bijvoorbeeld vaak. Ik zie dan letterlijk iemand voor me die een knoop doorhakt. Nederlands is ook een moeilijke taal. De grammatica is veel complexer: wij kennen In Indonesië veel minder tijden en werkwoordsvervoegingen.’ Hoe heeft ICT Group je geholpen Nederlands te leren? ‘ICT biedt een taalcursus Nederlands voor beginners (tot B1 niveau) maar aangezien ik gevorderd ben, heb ik die niet gevolgd. Daarnaast organiseert ICT eens in de zoveel tijd een International Night, een avond die bedoeld is om internationals te helpen met kennis en ondersteuning bij vraagstukken waar ze mee te maken hebben zoals belastingen, huisvesting en culturele verschillen. Ze doen er alles aan om internationals te laten aarden in Nederland. De laatste keer, dit voorjaar, kon ik er niet bij zijn omdat ik toen even terug was bij mijn familie in Indonesië.’ Heb je het naar je zin bij ICT Group? ‘Absoluut. Voorlopig zit ik hier goed op mijn plek. Sowieso voel ik me erg thuis in Nederland, ik denk er zelfs over om me te laten naturaliseren. Alles is hier goed geregeld en gestructureerd, in tegenstelling tot Indonesië. Dat zie je bijvoorbeeld aan het verkeer. Vrijwel iedereen hier houdt zich aan de verkeersregels. In Indonesië houdt niemand zich aan daaraan. Als je dat wel doet, dan sta je overal stil.’ Wat is je advies voor internationals die bij ICT Group willen komen werken? ‘Leer Nederlands want dat maakt communiceren met je collega’s en klanten makkelijker en leuker. En het opent deuren die anders misschien gesloten waren gebleven.’  Wil jij ook werken aan IT-projecten die écht uitdaging bieden? Denk dan eens aan een carrière bij ICT Group! Kijk hier voor ons actuele vacatureaanbod.

AVG toestemmingen

De ICT Group website gebruikt cookies voor diverse functionaliteiten in de website: Functionele cookies, website statistieken, gepersonaliseerde advertenties en social media. Advertentie en social media cookies verzamelen informatie over individuele gebruikers. Dit laat derden gepersonaliseerde adverties tonen en stelt je in staat om content van deze site te delen naar social media platforms.

Bij gebruik van deze site geef je ons toestemming om deze cookies te plaatsen. De Cookie Instellingen voor de ICT Group website kunnen ten alle tijden aangepast of ingetrokken worden. Je kunt de Cookie Instellingen bereiken middels de Cookie Instellingen knop of via de link onderaan iedere pagina in deze site.

Lees onze privacy policy hier | Deze melding sluiten
Cookie Instellingen