De publicatie van ‘De staat van ons Water’ over 2019 toont vanuit onderzoek aan dat binnen de Drinkwatersector de geleverde prestaties zijn toegenomen ten opzichte van de ingezette middelen. Vooral de introductie van een benchmark heeft bijgedragen aan deze prestatieverbetering. Het benchmark van de waterschapssector, BVZ (Bedrijfsvergelijking Zuiveringsbeheer), heeft als doel het continu verbeteren van de werkzaamheden en wordt 1 keer per drie jaar uitgevoerd. De kosten voor beheer en exploitatie van de zuiveringstechnische werken bedroegen in 2018 circa 1 Miljard Euro. Het actiever gebruiken van de BVZ als benchmark is een oplossing om net als de Drinkwatersector tot prestatieverbeteringen te komen. Door de BVZ data dagelijks, wekelijks en maandelijks te toetsen op de actuele data ontstaat inzicht over de actuele prestatie waardoor er bij afwijkingen van de prestatie sneller tot oplossingen gekomen kan worden.
Door het verder verrijken van de BVZ data met andere relevante historische, actuele en voorspellende data ontstaat een data gedreven Asset Management. Dit zorgt voor een doelmatiger waterbeheer met zo laag mogelijke maatschappelijke kosten zoals de watersector in het Bestuursakkoord Water (BAW) overeengekomen is. Een beeld van data gedreven Asset Management is een dashboard en rapportage oplossing die op Asset niveau kan in- en uitzoomen en daarbij zijn actuele prestatie weergeeft ten opzichte van doelwaarde, trend, de benchmark binnen het Waterschap en de benchmark ten opzichte van andere Waterschappen.
Tevens geeft het dashboard pro-actief aan wanneer er afwijkend gedrag optreedt al dan niet aangevuld met de mogelijke oorzaken daarvan. De derde functionaliteit is het geven van (beslissing ondersteunend) advies bij afwijkend gedrag. Deze drie functionaliteiten zijn de stip op de horizon om te komen tot prestatieverbeteringen.
IBAZ
De basis van bovenstaande data gedreven Asset Management is gerealiseerd in IBAZ. Deze webapplicatie geeft unieke en nieuwe inzichten die ontstaan vanuit de data die beschikbaar is en helpt om potentiële prestatieverbeteringen van de kwaliteit, energieverbruik en kosten inzichtelijk te maken. De functionaliteit van IBAZ wordt continue uitgebreid en is gebaseerd op de meest recente Bedrijfsvergelijking Zuiveringsbeheer (BVZ). Er wordt gebruik gemaakt van een open interface waardoor meer actuele data, zoals vanuit Z-Info of realtimeprocesdata eenvoudig geïntegreerd kan worden en waarmee dezelfde vergelijkingsfunctionaliteit geboden wordt. In juli 2020 is de eerste versie van IBAZ uitgebracht, de ontwikkeling hiervan loopt continu door. Lees meer over deze eerste functionaliteiten.
De doelgroep voor de functionaliteit die IBAZ nu biedt, zijn de Waterschap-bestuurders, proces- en bedrijfsvoering zuiveren technologen en adviseurs, Z-Info en BVZ betrokkenen, (data-)analisten, asset managers, duurzaamheid en energie consultants, financieel betrokkenen en adviseurs.
Meer informatie
Wat zijn de uitdagingen in de Asset’s van het Waterschap waarbij je werkzaam bent? Wat heeft daarin de grootste maatschappelijke, financiële of taakgerichte impact? Zouden jullie ook graag een realtime benchmark BVZ gebruiken? Willen jullie meedoen in de verdere ontwikkeling van deze oplossing?
Voor vragen, ideeën, suggesties of andere water data-analyse uitdagingen kunt u contact opnemen met Arjen van Dam via arjen.van.dam@ict.nl of +31 6 270 87 375.